Najava Poziva za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje poduzetnika

Najava Poziva za ulaganja

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavilo je poziv za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje. Hrvatskim će poduzetnicima na raspolaganju biti ukupno 200 milijuna eura, a poziv će se financirati iz REACT-EU instrumenta. Očekuje se prvo objava Poziva kroz javno savjetovanje, a potom i objava samog Poziva s rokom dostave projektnih prijedloga.

U prethodnom pozivu iz 2018.g. „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a“  cilj je bio jačanje regionalne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije, a neki od prihvatljivih troškova uključivali su savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti, sudjelovanje na sajmovima, usavršavanje, uvođenje hlađenja i grijanja, pripremu projektne dokumentacije itd.

Bespovratna sredstva dodjeljivala su se za projekte početnih ulaganja povezanih s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenja kapaciteta, diverzifikacije proizvodnje ili temeljite promjene u sveukupnom proizvodnom procesu. Cilj poziva bilo je jačanje regionalne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije.

S obzirom da Europska unija snažno ulaže u zelenu i digitalnu tranziciju za očekivati je da će i naglasak u novom natječaju biti na projektima koji se bave tom tematikom.

hrCroatian